درمان تورم لوزه

۵/۵ - (۳ امتیاز)

التهاب و تورم لوزه ها در اثر عفونت لوزه های شما است. علائم شایع آن شامل گلودرد همراه با تب، تورم لوزه ها، مشکل در بلع و تورم غدد لنفاوی است. درمان تورم لوزه بستگی به علت عفونت دارد. اگرچه در کودکان شایع‌تر است، اما لوزه می‌تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. امروز می خواهیم به درمان التهاب لوزه و علل ایجاد آن بپردازیم.

ورم و التهاب لوزه چیست؟

ورم و التهاب لوزه چیست؟

ورم لوزه زمانی رخ می دهد که لوزه های شما عفونی شوند. لوزه ها دو توده کوچک بافت نرم در دو طرف گردن شما در پشت گلو هستند. با باز کردن دهان و بیرون آوردن زبان، می توانید لوزه های خود را در آینه ببینید.

لوزه ها که بخشی از سیستم ایمنی شماست، به به دام انداختن میکروب هایی که شما را بیمار می کنند کمک می کنند. وقتی لوزه‌های شما عفونی می‌شوند، متورم شده و درد می‌کنند و بلع ممکن است باعث درد شود. به التهاب لوزه ها، لوزه فارنژیت نیز گفته می شود، اما بیشتر مردم آن را گلودرد می نامند.

آیا علت تورم لوزه ویروسی است یا باکتریایی؟

علائم شایع تورم لوزه چیست؟

علائم تورم لوزه معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می شوند و علائم و نشانه های این بیماری ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • گلو درد یا احساس خراش داخل گلو
  • درد یا مشکل در بلع
  • قرمز و متورم لوزه ها و گلو
  • لکه های سفید رنگ روی لوزه ها، یا یک پوشش سفید، زرد یا خاکستری روی لوزه ها
  • تب بالای ۳۸ درجه سانتیگراد
  • غدد لنفاوی متورم (غدد در دو طرف گردن زیر گوش)
  • معده درد یا استفراغ (در کودکان کوچکتر شایع تر است)
علائم شایع تورم لوزه چیست؟

آیا علت تورم لوزه ویروسی است یا باکتریایی؟

علت تورم لوزه ها می تواند، ویروسی یا باکتریایی باشد:

  • لوزه های ویروسی: ویروس هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا (آنفولانزا) تا ۷۰ درصد موارد لوزه را ایجاد می کنند و ویروس های دیکر مانند اپشتن بار و …
  • لوزه های باکتریایی (گلودرد استرپتوکوکی): باکتری هایی مانند استرپتوکوک گروه A باعث سایر موارد لوزه می شوند. التهاب لوزه های باکتریایی معمولا گلودرد استرپتوکوکی نامیده می شود. افراد بدون لوزه همچنان ممکن است به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا شوند.

آیا ورم لوزه مسری است؟

بله. ویروس ها و باکتری هایی که باعث التهاب لوزه می شوند بسیار مسری هستند و از طریق راه های زیر می توانند منتقل شوند:

  • بوسیدن یا اشتراک ظروف، غذا یا نوشیدنی
  • با کسی که بیمار هست از نزدیک تماس داشته باشید.
  • لمس سطح آلوده و سپس تماس بینی یا دهان
  • استنشاق ذرات ریز که هنگام عطسه یا سرفه فرد بیمار در هوا منتقل می شوند.

چگونه ورم لوزه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص التهاب لوزه، پزشک شما موارد زیر را انجام می دهد:

  • گلو را از نظر قرمزی، تورم یا لکه های سفید روی لوزه ها بررسی می کند.
  • در مورد سایر علائمی که داشته اید، مانند تب، سرفه، آبریزش بینی، بثورات پوستی یا معده درد به پزشک اطلاع دهید.
  • دو طرف گردن خود را معاینه می کند تا ببیند غدد لنفاوی شما متورم و حساس هستند یا خیر.

پس از تایید تشخیص التهاب لوزه، پزشک شما باید تعیین کند که آیا عفونت ناشی از یک ویروس یا باکتری (گلودرد استرپتوکوکی) است یا خیر. برای انجام این کار، آنها ممکن است چندین آزمایش را برای شما تجویز کنند.

تورم لوزه چگونه درمان می شود؟

درمان لوزه بستگی به عامل ایجاد عفونت دارد. در حالی که علائم لوزه های ویروسی و لوزه های باکتریایی می توانند مشابه باشند، درمان آن ها متفاوت است.

درمان تورم لوزه های باکتریایی

پزشک متخصص گوش حلق و بینی التهاب لوزه های باکتریایی (گلودرد استرپتوکوکی) را با داروهای آنتی بیوتیک درمان می کنند. آنتی بیوتیک ها نیاز به نسخه دارند. شما معمولاً حدود ۱۰ روز آنتی بیوتیک را به صورت خوراکی (از راه دهان) مصرف می کنید. رایج ترین آنتی بیوتیک ها برای گلودرد استرپتوکوکی عبارتند از:

  • پنی سیلین
  • کلیندامایسین
  • سفالوسپورین

بسیار مهم است که دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید و دوره کامل آنتی بیوتیک ها را مصرف کنید، حتی اگر بعد از چند روز احساس بهتری داشته باشید. باید آنتی بیوتیک را تمام کنید تا عفونت عود نکند، بدتر نشود یا به قسمت دیگری از بدن شما سرایت نکند.

درمان التهاب لوزه های ویروسی

آنتی بیوتیک های مورد استفاده برای درمان لوزه های باکتریایی (گلودرد استرپتوکوکی) روی لوزه های ناشی از عفونت ویروسی اثری ندارند. برای تسکین علائم لوزه های ویروسی، پزشک شما توصیه می کند:

  • استراحت زیاد
  • مایعاتی برای هیدراته ماندن
  • مسکن هایس مانند: ایبوپروفن یا استامینوفن
  • اگر در بلع مشکل دارید، سعی کنید غذاهای نرم بخورید
  • در اتاقی با رطوبت ساز بخوابید.
  • با آب نمک غرغره کنید.

همچنین پزشک برای بیماری های ویروسی خاص مانند اپشتن بار داروهایی دیگر را تجویز می کند.

اگر عفونت‌های مزمن یا مکرر لوزه‌ها دارید، پزشک شما ممکن است برداشتن لوزه را توصیه کند. این روشی برای برداشتن لوزه ها با جراحی است.

آیا تورم لوزه عوارضی دارد؟

عوارض ناشی از التهاب لوزه معمولاً با گلودرد استرپتوکوکی و باکتری استرپتوکوک همراه است. آن ها عبارتند از:

  1. لوزه مزمن: افرادی که بیش از هفت بار در سال به ورم لوزه مبتلا می شوند ممکن است به التهاب لوزه مزمن مبتلا شوند. پزشک متخصص گوش و حلق و بینی ممکن است جراحی لوزه را به شما توصیه کنند، به خصوص اگر در شب خروپف می کنید یا مشکل خواب دارید.
  2. سنگ لوزه: اگر برای مدت طولانی لوزه های عفونی یا ملتهب داشته اید، ممکن است دچار سنگ لوزه شوید. سنگ لوزه ها تکه های سخت و کلسیفیه از باکتری ها هستند که در گوشه و کنار لوزه های شما پنهان می شوند.
  3. مخملک: گلودرد استرپتوکوکی می تواند به مخملک تبدیل شود و باعث ایجاد بثورات قرمز و تب شود. مخملک در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می دهد، اما شایع نیست.
  4. آبسه لوزه: در موارد شدید التهاب لوزه، آبسه (مجموعه ای از چرک) در اطراف لوزه شما ایجاد می شود. آبسه های دور لوزه در بزرگسالان و نوجوانان بیشتر از کودکان رخ می دهد. پزشک اغلب جراحی را برای تخلیه آبسه توصیه می کنند.
  5. تب روماتیسمی: اگرچه نادر است، اما اگر گلودرد استرپتوکوکی درمان نشود یا دوره کامل آنتی بیوتیک را کامل نکنید، تب روماتیسمی ممکن است رخ دهد. تب روماتیسمی در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می دهد. می تواند منجر به آسیب دائمی قلب شما شود.
  6. گسترش عفونت: زمانی که باکتری استرپتوکوک درمان نشود، می تواند از گلو به گوش میانی، سینوس ها یا سایر قسمت های بدن شما سرایت کند. این عفونت می تواند منجر به عوارضی مانند سینوزیت، گلومرولونفریت یا فاسیای نکروزان شود.

چگونه می توانم از تورم لوزه جلوگیری کنم؟

در حالی که نمی توانید به طور کامل از التهاب لوزه پیشگیری کنید، کارهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر انجام دهید. مثلا:

  • دست های خود را اغلب بشویید، به خصوص قبل از دست زدن به بینی یا دهان.
  • از به اشتراک گذاشتن غذا، نوشیدنی یا ظروف با فردی که بیمار است خودداری کنید.
  • به طور مرتب مسواک خود را تعویض کنید.

بیشتر بخوانید:هر آنچه باید قبل از عمل بینی استخوانی بدانید!

در صورت ابتلا به تورم لوزه چه انتظاری می توانم داشته باشم؟

در بیشتر موارد لوزه های ویروسی در عرض چند روز با مایعات و استراحت زیاد درمان می شوند. آنتی بیوتیک ها معمولاً در حدود ۱۰ روز التهاب لوزه های باکتریایی (گلودرد استرپتوکوکی) را برطرف می کنند. معمولا تورم لوزه ها هیچ مشکل جدی یا پایداری برای سلامتی شما ایجاد نمی کند.

ورم لوزه چقدر طول خواهد کشید؟

بیشتر اوقات، علائم التهاب لوزه در عرض سه تا چهار روز از بین می رود. همانطور که در بالا ذکر شد، اگر علائم شما بیشتر از آن طول بکشد، حتما دوباره به پزشک خود مراجعه کنید.

کلام آخر

تورم لوزه ها عفونت لوزه های شما است که می تواند باعث گلودرد، تب، مشکل در بلع و سایر علائم شود. درمان بستگی به ویروسی یا باکتریایی بودن عفونت دارد. التهاب لوزه ها بسیار شایع است و به راحتی با استراحت و دارو درمان می شود. اگر عفونت‌های مزمن لوزه‌ها دارید، ممکن است پزشک شما جراحی لوزه را توصیه کند.

دکتر سعید ظفرمند

جراح ومتخصص گوش و حلق  بینی و آندوسکوپی پیشرفته بینی و سینوس و جراح پلاستیک بینی وصورت با همکاری علمی و آموزشی با دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و آزاد اسلامی.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
avatar
دکتر سعید ظفرمند جراح و متخصص گوش ، حلق و بینی
سلام خوش آمدید. چطور میتونم کمکتون کنم ؟
09:14
Call Now Buttonتماس سریع